Wat is hooggevoeligheid? Hoezo voel ik me 'anders'?

Wat voor veel hooggevoelige mensen geldt is, dat ze zich vaak al hun hele leven anders voelen dan anderen. Ze kunnen er niet de vinger op leggen, maar weten het diep van binnen wél. Zo was het ook bij mij. Er sluimerde iets, een zekere onrust. 
Wat hield mij zoal bezig?

 • Waarom trek ik me alle narigheid in de wereld zo aan?
 • Waarom ben ik sneller moe dan leeftijdgenoten?
 • Waarom voel ik me in gezelschap van sommige mensen verdrietig, boos, gefrustreerd of eenzaam?
 • Waarom vind ik het werk dat ik doe saai en geeft het me niet meer dezelfde voldoening als in het begin?
 • Waarom zijn mensen niet oprecht? 
 • Waarom doen ze zich anders voor dan ze zijn?
  Dit was als kind zeer verwarrend voor me. Volwassenen die aardig déden maar het niet waren. 
 • Waarom kan ik niet 'normaal' zijn?

De vraag die ik me al heel jong stelde was: waarom ben ik hier? Op deze wereld? Is dit het?
Je wordt geboren, gaat naar school, volgt een opleiding, vindt een baan, krijgt vroeg of laat een relatie en kinderen en dat is het? Ik voelde me zo'n vreemde vogel dat ik dacht 'er moet toch meer in het leven zijn dan dát?'. Dat 'meer' bleek zich pas vanaf mijn echtscheiding te openbaren, toen ik ontdekte hooggevoelig te zijn. Vanaf dát moment wist en voelde ik in mijn hele lijf wat ik wilde doen: andere HSP begeleiden.
Echter, het leven had andere plannen met me: eerst aan jezelf 'werken'. Als IK niet blij was met hoe ik was, hoe kon ik dan een andere HSP  (die daar onherroepelijk doorheen zou prikken) helpen? Niet!
Ik heb veel geleerd over mezelf, over hoe ik werd opgevoed en waarom op die manier. 
Ik wilde het altijd goed doen om gezien en gewaardeerd te worden. Een behoefte die bij hooggevoelige kinderen erg groot is. Ze hebben meer en vaker bevestiging nodig dan minder gevoelige leeftijdgenootjes.
Mijn talrijke, zowel positieve als negatieve ervaringen in het leren omgaan met hooggevoeligheid hebben mij doen inzien dat ik goed ben zoals ik ben. 
Ik ben dankbaar voor alle levenslessen, inzichten en kennis die ik  heb mogen opdoen. Daarmee kan ik mensen helpen en dat geeft me enorm veel voldoening. 
Enkele kenmerken van hooggevoeligheid 


Uit het boek van Elaine Aron

 •  Je wordt beïnvloed door de stemmingen van anderen.
 • Je bent je bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.
 • Je bent nogal gevoelig voor pijn.
 • Tijdens drukke dagen merk je dat je behoefte hebt je terug te trekken om ongestoord alleen te zijn.
 • Je bent bijzonder gevoelig voor de effecten van cafeïne.
 • Je kunt slecht tegen fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde geluiden.
 • Je voelt je opgejaagd als je veel moet doen in korte tijd.
 • Je schrikt makkelijk.
 • Je bent gewetensvol, plichtsgetrouw.
 • Je kunt diep geroerd raken door iets moois zoals muziek.
 • Je doet erg je best te voorkomen dat je fouten maakt of dingen vergeet (perfectionistisch).
 • Je kijkt niet graag naar gewelddadige films.
 • Je wordt onrustig als er veel om je heen gebeurt.
 • Als je erge honger hebt, heeft dat grote invloed op je concentratievermogen of je humeur.
 • (Grote) veranderingen in je leven brengen je uit balans.
 • Als je met iemand moet concurreren of als je op je vingers wordt gekeken, dan beïnvloedt dit je prestaties, die dan beduidend minder zijn.
 • Je vermijdt situaties die je van streek maken of die je overbelasten. 


Je hoeft je niet in alle kenmerken te herkennen om hooggevoelig te zijn. Het kan zijn dat je meer lichamelijke dan emotionele kenmerken hebt. Daarnaast is het zo dat de mate waarin je hooggevoelig bent, verschilt.
Ik scoor zelf 'hoog' op hooggevoelig zijn: emotioneel, lichamelijk en ik ben gevoelig voor veranderingen (echtscheiding, overlijden) en een andere omgeving (verhuizen). 


Wil je meer weten over deze eigenschap, neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. Ik help je graag. 

 HSP coach 
Carla Muisers
E-mailen
Bellen