HSP, Elaine AronDe term 'high sensitive person/hoog sensitief persoon (hsp)' werd in 1996 geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe Elaine Aron. Zij is zelf hooggevoelig en heeft met veel vallen en opstaan geleerd het leven te leiden dat bij haar past. In haar boeken richt ze zich vooral op de positieve (!) kanten van hooggevoelig zijn. 

Hooggevoeligheid komt volgens haar onderzoek voor bij 15-20% van de bevolking, zowel bij mannen als vrouwen. Het is een aangeboren eigenschap. Hooggevoelige mensen hebben een zenuwstelsel dat prikkels diepgaander verwerkt. Dat kost tijd. Worden de dagelijkse prikkels niet of nauwelijks verwerkt, dan kan dit belastende gevolgen hebben. 

 

Elaine Aron: 
'Als je je gevoeligheid accepteert, kun je het leven gaan leiden dat bij je past'.
Enkele kenmerken van hooggevoeligheid

  

 • Ik word beïnvloed door de stemmingen van anderen.
 • Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.
 • Ik ben nogal gevoelig voor pijn.
 • Tijdens drukke dagen merk ik dat ik behoefte heb om me terug te trekken om ongestoord alleen te zijn.
 • Ik ben bijzonder gevoelig voor de effecten van cafeïne.
 • Ik kan slecht tegen fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde geluiden.
 • Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd.
 • Ik schrik makkelijk.
 • Ik ben gewetensvol, plichtsgetrouw.
 • Ik kan diep geroerd raken door iets moois zoals muziek.
 • Ik doe erg mijn best te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet (perfectionistisch).
 • Ik kijk niet graag naar gewelddadige films.
 • Ik word onrustig als er veel om me heen gebeurt.
 • Als ik erge honger heb, heeft dat grote invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur.
 • (Grote) veranderingen in mijn leven brengen me uit balans.
 • Als ik met iemand moet concurreren of als ik op mijn vingers word gekeken, dan beïnvloedt dit mijn prestaties, die dan beduidend minder zijn.
 • Ik vermijd situaties die mij van streek maken of die mij overbelasten. 


Wil je meer weten over deze eigenschap, neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek. Ik beantwoord graag je vragen.  

Omgaan met hooggevoeligheid
Venlo | Limburg
E-mailen
Bellen
Info